kle: A gölödin-levestől a nassig
RKM Receptklub, 2004/3. p.20-21.

- Essünk túl a rudin. Előadás utáni jutalomnass vagy rendszeres kiegészítő?

- Örök harc és nagy szerelem. Az édesség mindenféle formája és fajtája közel áll hozzám, mit tagadjam, bensőséges a viszonyunk. A legújabb túrórudi-korszakom a Szilvia, a K. próba-időszakához köthető: tudniillik remek feszültség-levezető.

- Milyen meghatározó családi fogások lelhetők föl a gasztro-emléktáradban?

- A mamám frenetikus hájas tésztája és a dédnagymamám utánozhatatlan házi rétese ugrik be elsőként, mindkettő felejthetetlen. Azután a kevesek által ismert gölödin krumplileves, egy fejedelmi alföldi pásztorleves és a káposztás cvekedli.

- Előfordul, hogy keresed ezeket különböző „rejtekhelyeken”: titkos házirétes-boltban, eldugott alföldi halászcsárdában?


- Ugyanazt az ízt persze úgysem találhatom meg, így nem is törekszem ezek fölidézésére, de például jó káposztás cvekedlit azért lehet találni, épp mostanában ettem ilyet a Budapesti Kamaraszínház büféjében.

- Tényleg, ha már a munkahelyi evéseknél tartunk, nyilván vannak jó és jobb színházi menzák: milyen elvárásokkal érdemes egy ebédnek vagy vacsorának nekilátni?

- Mint minden munkahelyi ebéd vagy vacsora, a színházi is inkább csak az üzemszerűséget biztosítja, tehát biztonságosan működnek, ahogy a Radnótié is. Előfordul, hogy egy konyha valamely fogását „hírbe hozzák” és akkor annak utánajár az ember.

- Fontosak számodra a törzshelyek?


- Nemrégiben költöztem, az előző lakóhelyemen volt törzshelyem, újat viszont még nem találtam, mivel egyszerűen még nem volt időm arra, hogy alaposan körülnézzek.

Izek, kortyok

- Kapható vagy nemzetközi kalandokra? És most még mindig maradjunk a konyhánál!

- Az olasz, a kínai és a japán ízek közel állnak hozzám. Ilyesmiket szívesen kipróbálok. Kísérleteztem már a sushival is, de sajnos nálunk ez még elég drága „hobbi”.

- Nem tudjuk elkerülni, sőt valósággal száguldunk a kérdés felé: szoktál-e főzni?

- Nem tudok és úgy vagyok vele, hogy majd egyszer, amikor jobban ráérek, feltehetőleg sok év múlva, akkor majd kedvvel és élvezettel fogok főzni. Ez amolyan megérzés inkább, semmint terv, tehát a nagy találkozás még várat magára.

- Mely ételeket tartasz ünnepinek?


- Nálunk annak idején mindig rántott hal volt, régebben pedig, amikor még nagyobb volt a családunk, rendszerint a borleves jelentette az ünnepi fogást, de a nagy kirakodós tálak vagy a roskadozó asztalok nem voltak jellemzőek, nem voltunk „lakomás” család.

- Volt-e olyan étel- vagy italkülönlegesség, amely gondolkodóba ejtett, amelyet majdhogynem kalandként éltél meg?


- Amikor Londonban – és azt hiszem életemben először külföldön – jártam az egyik barátommal, úgy éreztük, hogy a meglévő, nem túl nagyszámú fontjainkat mi másra is költhetnénk, mint sűrű, sötét és híres sörre. Nagyon rákészültünk az ünnepi pillanatra, vártuk is a csodálatos hatást, de nemhogy nem ízlett, hanem az igazat megvallva szörnyen rossz volt. Kénytelenek voltunk egy whiskyvel feledtetni csalódásunkat.

- Édes, vagy száraz?

- Ha borról van szó és mi másról lenne, akkor száraz és mindenféle színben. Mostanában viszont a rosé borok tanulmányozásában mélyedtem el: egyrészt baráti ajánlások alapján, másrészt magam is szeretek szaküzletben válogatni, keresgélni.

- Vannak-e a sör számára fönntartott „védett” pillanatok?

- Érdekes, mostanában jóval kevesebb sört iszom, mint eleddig. Nagy sportolások, nagy kimerülések után jól tud esni a sör. Valójában egy deciliter sört szeretek inni, ami furcsa, de annyi esik jól, és remek szomjoltó.

Vegyes köret

- Odafigyelsz az ételek és italok párosítására, harmóniájára?

- Olyan nagyon nem variálok, sőt, ahogy az egyik barátom mondaná: vagy eszem, vagy iszom.

- Vannak speciális szakaszok az életedben az evést illetően? Egy hét zöldség vagy gyümölcs- és ásványvíz napok?

- Csinálok ilyeneket, diétába is belevágok, legutóbb egy többhetes rizs- és zöldségalapú diétát próbáltam ki. Igazából nem fogyni szerettem volna, hanem le akartam szokni a Túró Rudiról. Egyébként káprázatos élmény volt.

- A hússal hogy állsz? Eddig mintha kerülgettük volna.

- A halakon kívül nem eszem húst, de nem elvből, vegetarianizmusból vagy állatvédelemből teszem, hanem egyszerűen nem kérek. Valahogy lemorzsolódott és kikopott az étrendemből.

- Cserébe viszont jön a nass, ha jól látom…


- … de nemes küzdelemben szoktam elbukni és rendszeresen teszek kísérleteket a kiiktatására.

- Vannak még ilyen elmaradozó ételek, italok?


- Mostanában a kenyérfélék pozíciója is meggyengülni látszik, meglátjuk, meddig tartják magukat – és talán tejet is kevesebbet iszom. A tömény alkohol is kikopott, legalábbis az életformához köthető rendszeres sör és rövid összeállítás például elmúlt.

Gyors megoldások

- Vészhelyzet esetére találnánk néhány telefonszámot a hűtődön?


- Egyet-kettőt biztosan, de csak nagyon ritkán rendelek pizzát, inkább elszaladok egy főzelékeshez.

- Meg szoktad hívni a barátaidat magadhoz vacsorára?


- A társasági életemben a vacsoraadás nem szerepel, mivel főzni sem tudok és nem is érek rá. Örülök, ha találkozom a barátaimmal és inkább hazaviszek valami készet.

- Volt-e olyan darab, amelyben komolyabb színpadi falatozás is szerepelt?


- A Ványa bácsiban kenyeret, sajtot és uborkát kellett ennem és mindig nagyon finom sajt került az asztalra. Ráadásul amikor nem szabad enni, akkor nagyon éhes is az ember, de hiába ízlett volna, ha nem lehet tőle beszélni. Így inkább mímelés marad az ilyesmi, semmint jóízű evés: kis falatok, nagy mozdulatok.

- Volt olyan szereped, amelyikben tudtad az általad megformált figuráról, hogy nagy ínyenc?

- Jelenetszerűen megírva ilyesmi nem volt, de Miroslav Krleža Agónia című darabjának Dr. Ivan Križovece érzésem szerint nagyon jókat ehet.

Messze el

- Elindulnál térkép és útikönyv nélkül utazni?


- Abszolút.

- Tengerpart, vagy belváros?


- A gyermekem még kicsi ahhoz, hogy múzeumozzunk és utcákon, tereken bolyongjunk, kétszer meg nem tudunk hosszabb utazást bevállalni, ezért az egy darab nyári kalandozás eleddig tengerpartos volt. Most már, hogy tízéves lesz, lehet kombinálni a nyaralást és a világlátást. Egy-két éve pedig a síelésre is rátaláltunk.

- Vannak még olyan sportok, amelyeket kipróbálnál?


- Azt hiszem, e téren már teljes a lista, bár taichizni szívesen visszamennék, mert azt sokáig csináltam és nagyon élveztem. Az aikido, a lovaglás, a futás és a síelgetés mellett már csak egy kis erőnléti edzés fér bele néha. Más kalandok után emellett miért is vágynék?

- Tartasz háziállatot?

- Igen, Wilsont, a tengerimalacot. Hosszú és kalandos története van, a lényeg az, hogy egyszer csak lett nekünk Wilson. Édes, jó fej és örömében állandóan kirugdossa az almot maga alól, viszont amikor én éppen összesöpörném, akkor még jobban örül, így gyakorlatilag képes egy örökmozgót létrehozni.

- És mit eszik Huba a Magyar vándorban?


- Leginkább háremhölgyeket.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Gölödin-leves (alföldi pásztorleves):

A főtt krumpli levét leszűrjük. Tojással, zsírral, sóval, liszttel összekeverjük és apró gombócokat formálunk, amelyeket belefőzünk a krumpli levébe.