Csikós Attila: A jelmez is valami?
Playboy, 2003/6. p.91.

Szervét Tibor színész nem a céltalan és rövid távú népszerűségi versenyen teker.
Ahogy a színházi évad véget ér, kezdetét veszi az „utcaszínház” időszaka. Remek darabot adnak, számtalan felvonulással és némi zenés felárral. Valódi színészek ez idő tájt gyakorta „felismerhetetlenek”, s a Körúton kerékpározva is elkerülik a verejtéktől zaftos „bulvárokat”.

- Bár nyilván lenne rá lehetősége, mégsem tartozik a „körúti” újságok híreinek főszereplői közé. Szándékosan kerüli a bulvársajtót?


- Ők sem kerestek engem és én sem keresem ezeket a lapokat. Ennyi.

- A Valami Amerika mégis közismert emberré tette. Mit jelent az életében a népszerűség?

- Színész vagyok. A foglalkozásom természetrajzához hozzátartozik némi nyilvánosság. Ez természetes. Azt nem tartom kártékonynak, ha írnak rólunk, ha megmutatják, hogy milyen emberek vagyunk, azt, hogy mi is emberek vagyunk. Éppen ez utóbbi kitétel miatt gondolom úgy, hogy meg kell húzni egy cezúrát, amin túl mi is „ismeretlenek” maradhatunk. Az intimszféra védelme nagyon fontos dolog. Nem tehetünk mindent közüggyé. A kollégákról sem olvasom el az ilyen tárgyú írásokat, mert igyekszem tiszteletben tartani a magánéletüket. Valóban, néha nehéz kivédenem, hogy ne olvassak bele, önkéntelenül akár, ezekbe a cikkekbe, annyira „kínálják” magukat, de az esetek többségében sikerül időben „rajtakapnom” magam a gyengeségemen.

- A Playboy felkérésére könnyen mondott igent?

- Azt mondtam, hogy nem tartozom a jól fotózható színészek közé. Ám ennek ellenére is velem tervezték lefényképezni ezt a sorozatot, így aztán igent mondtam. Miért is mondtam volna nemet? A jól szituált emberek ruháiba bújtam és eltöltöttem egy nagyon kellemes délutánt a Margitszigeten.

- Volt már hasonló felkérése?

- Az egyik újság egy egész napomat akarta végigfotózni, az „ébredéstől” az esti előadásig. Arra nemet mondtam. Nem, az nem az én világom. Nem hiszem, hogy kíváncsi lehetne valaki arra, hogy hogyan reggelizem, hogyan kávézom a próbaszünet alatt.

- S ha mondjuk valaki a szakmai munkáját szeretné dokumentálni, elvállalná, hogy fényképezze a próbafolyamat alatt?

- Szakmailag nem tartom túl jó ötletnek, a kollégák sem lelkesednének érte, de talán. Talán...

- A Valami Amerikában láthatóan jól érezte magát. Jó játék a film?

- Egyáltalán nem játék, de tagadhatatlanul jó munka volt. Nincsen túl nagy tapasztalatom a filmezésben. Ebben a műfajban sokkal rutinosabb kollégákkal dolgoztam, ám éppen ezért is élveztem a forgatást. Remek volt a stáb, s külön öröm, hogy hamarosan ismét együtt kezdünk majd dolgozni a Magyar vándor felvételein.

- A Radnóti Miklós Színház színpadán jelenleg három darabban játszik, a Ványa bácsiban, a Három nővérben és a Bástyasétány 77-ben, melyik a legkedvesebb?

- Az Emberbarát a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában.