Sulyok Erzsébet: Szervét döntésről, drámáról. Edmundtól Buckinghamig - Szegedtől Szegedig
Délmagyarország, 2002.07.03. p.4.


Ebben a színházban volt pályakezdő, 13 évvel ezelőtt. Azóta a szakma egyik legelismertebb alakja lett színészként és rendezőként, a Valami Amerika című film pedig meghozta számára a legszélesebb közönség elismerését is.

A Lear királlyal nyitott a próza. „A belső erők kisugárzó hatása a legmegkapóbb Szervét Tibor Edmund-alakításában... Szemvillanásában a richárdi bűnös okosság. Dinamizmusában a jágói cselekvéskényszer. Sokszínű Edmund-figurája az istenáldotta színi tehetség és az okos tudatosság kétségbevonhatatlan jegyeit mutatja." Így a kritika a Délmagyarországban. Nem sokkal ezután interjút adott a Shakespeare-darabot rendező Mester, Ruszt József, amelynek tartalma szinte fölrobbantotta a szegedi színházat. A lázas válság megszülte a Független Színpadot, Ruszttal kivált a szegedi prózai társulatból tizenvalahány színész és elmentek Pestre. Ez történt 13 évvel ezelőtt.

Szervét Tibor azóta most először jött vissza, eljátszani a szabadtéri III. Richárdban Buckingham szerepét.


- Ahogy innen elmentünk, ugyanazt a kis forradalmat megcsináltam, amit Ruszt itt, a társulaton belül. Csak én egyedül. Elváltam tőlük. Mert úgy gondoltam, hogy ez még sincs így jól, nem értek egyet Ruszt társulatvezetésével, belpolitikájával, vagy nem tudom, milyen szóval illessem. Tehát meghoztam életem legnehezebb döntését és azt mondtam a Mesternek, hogy elmegyek. Ez egészen pontosan a Független Színpad első szezonjának az első napján történt. Még három hónapig folyt a meggyőzés, hogy de a csapat... de az igazság... Azután dolgoztam egy ideig a kereskedelemben mint igazgatóhelyettes és kifutófiú.

- Akik ismerik a szegedi „Ruszt-ügy" történetét, azok tudják: ez nem holmi dramolett volt, hanem igazi, valóságos dráma. Szervét Tibor - aki a jogi egyetemen, majd a színművészeti főiskolán elvégzett tanulmányai után akkor volt pályája első színházi csapatában - megszenvedte, de sohasem bánta meg a döntését.

- Az egész későbbi pályám annak köszönhető, hogy pont ott volt Galgóczy Judit, a miskolci színház akkori művészeti vezetője, és abban a nehéz pillanatban azt mondta: nehogy valami rosszul értelmezett hűség visszalépésre késztessen! Gyere el Miskolcra! Az első bemutatóm az Otello volt, eljátszottam Jágót és gyorsan utána Bóni grófot. Mind a kettő siker volt. És nagyon nagy élvezet.

- Cyrano következett, meg Hamlet - három meghatározó miskolci év.


- Szóval ez olyan idő volt, amit nem adnék oda semmiért. Mert egy ilyen nagyszínházas nagyváros egyik első és nagyon szeretett színésze voltam, ami csudálatos élmény. Hogy a virágárus nénitől a polgármesterig mindenki azt mondta: de jó, hogy maga itt van! Élveztem ezt a hallatlanul komfortos, meleg, puha, védett, szeretett vidéki színészlétet. De négy színház hívott egyszerre, és egy barátom azt mondta, amikor erről beszélgettem vele, hogy ide figyelj, most négy színház hív, jövőre kettő, azután egy. Ez is egy nagyon erős mondat volt, de egyszer csak azon kaptam magam, hogy azt gondolom: a Jóisten biztos nem úgy akar maradásra bírni, hogy ilyen sok alternatívát kínál arra, hogy mozdulj meg, Tibi! A másik fontos dolog, hogy megszületett a gyerekem, és az ő anyukája meg Pesthez volt kötve. És így aztán megléptem a második nehezet, eljöttem Miskolcról, fölmentem a Vígszínházba.

- És ott nem lett jó. A Radnóti Színház következett, ott jó, most is. Sokféle szerepet kap, legutóbb a Patkányok együgyű és egy-ügyű kőművesének figurájához törte hozzá saját sokszínű személyiségét, sok elismerést kiváltó mestermunkával. És visszament Miskolcra Neil Simont rendezni.


- Mert azt a kapacitást, ami az emberben évek alatt fölhalmozódik és amit színészként nem élhet ki, azt működésbe lehetett hozni. Nagyon élveztem - bár irtó fárasztó volt, naponta vonatoztam -, jól is sikerült, hála Istennek, lekopogom... hol a fa?

- Miskolcon az elmúlt hét végén volt az évadzáró, a társulat titkos szavazása alapján Szervét lett az év rendezője, az év legjobb színészei pedig a Simon-darab főszereplői, Máhr Ági és Fandl Ferenc. A Valami Amerika című film óriási sikere óta mindenki megismeri az utcán. Pedig a Dóm téren Buckingham napszemüvegben próbál.

- A darab annyira rejtélyes egyfelől, másrészt meg roppant feladatot jelent ezeket a jambikus sorokat úgy mondani, mintha élő beszéd lenne... Tehát hogy ne egy verses rémület legyen belőle, ami nagyon eltartja a nézőt. Ezen úgy el lehet bíbelődni, hosszan. Igen.

- Ősszel ismét Verebes Istvánnal dolgozik, mint a miskolci sikerek idején (Három nővér, Versinyin), aztán megint Valló Péterrel egy zenés darabban (Bástyasétány 77). Addig?

- Nyaralunk. Nyolcéves a fiam, megyünk valahova, mediterránum. Most a szegedi mediterránumban dolgozunk, abban meg majd csak a hasunkat vakarásszuk és fagyit eszünk és társasjátékozunk valami erkélyen. Fürdünk a tengerben.

http://www.nemzetiszinhaz.szeged.hu/hun/outdoor/media.php?id=110