Eöry Éva: Szervét Tibor a színpadot választotta. Cyrano jelmezében boldog a volt jogász
Blikk, 1998.08.15.

Szervét Tibor (40) azon ritka színészek közé tartozik, akik a jogi pályát hagyták el a színpad kedvéért. Bár már élete ötödik évtizedét tapossa, mindössze tíz éve színész. Színi pályáját statisztaként kezdte Veszprémben, onnan pedig egy év múlva felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Sikeresen.

- Magyarország ismét a jogászok országa. A jogi diploma piaci értéke ma jóval nagyobb, mint a színművészetis papíré.

- Arról nem is beszélve, hogy milyen jól kereshetnék. Most annyifelé igénylik a jogászokat. Az ügyvédekről nem is beszélve. Én meg itt hülyéskedek. Hát persze, hogy sokan megkérdezték, normális vagyok-e. De hiába, nem vagyok az a jogász alkat, a színészetet szeretem. Játszani nagyon jó dolog. Csak a premierek előtt vagyok rémesen ideges és akkor én is azt mondom magamnak: látod, úgy kell neked, miért nem maradtál bérleményhasznosítási csoportvezető az IKV-nál…

- Semmilyen szempontból sem csalódott a színészi pályában?

- Nem, elégedett vagyok, mert azt csinálhatom, amit szeretek. Tíz éve vagyok színész és igazán hálás lehetek a sorsnak, hogy a Hamlettől kezdve a táncos-komikus szerepekig mindent eljátszottam.

- Mégis, melyik volt a kedvenc szerepe?

- A nagy, drámai hősöket szeretem igazán, mint például Cyrano, akit szintén eljátszhattam, vagy a VIII. Henrik címszerepét.

- Mit csinált a nyáron?


- Semmit. Nincs mit, nem kaptam munkaajánlatot. De emiatt nem vagyok rosszkedvű. Ugyanis nyáron nem is szívesen játszanék. Szeretek itthon lenni a négyéves kisfiammal, szeretnék vele minél több időt tölteni, mert amikor havonta átlagosan tizenötször játszom és ő könnyes szemekkel kér, hogy ne menjek el, az nagyon rossz. Ilyenkor nyáron ezt pótolom: egy kis Balaton, talán egy kis tengerpart, sok-sok apró öröm együtt mindkettőnknek.

- És ha a kisfia is színész akar egyszer majd lenni?


- Nem beszélném le róla. Egyelőre azt szeretném, ha jókedvűen, kiegyensúlyozottan nőne fel ebben a nem jókedvű és nem kiegyensúlyozott világban. Kívánom, hogy boldog és becsületes ember legyen, aki majd azt a foglalkozást választja, amihez kedvet érez.