Kisspé: Figyelmes ellenálló
Pesti Műsor, 1997.12.18-24.

Tökéletesen ismeretlen Calderon-mű címszerepére készül Szervét Tibor. A feleségei lenyakazása révén elhíresült angolszász uralkodót, VIII. Henriket kelti életre a Radnóti Színház december 21-ei bemutatóján. Ám ebben a darabban nem hullnak női fejek a porba, pontosabban csak Boleyn Annáé – az elsöprő szenvedélyű, majd tragédiába torkolló szerelmi történet végén.

Kis híján az én fejem is lehanyatlott, amikor Szervét közölte: nem „hírérdekes” személy. S az az állapot, amelyben most leledzik, nem biztos, hogy érdekli a PM olvasóit. Mondja ezt az a színész, aki az egyik főszerepet játssza a másik után, akit a kritikusok díjjal jutalmaztak a Ványa bácsi Asztrovjáért, s aki bevallottan jól érzi magát a Nagymező utcai színtársulatban.


- Úgy látszik, elérkeztem valami belső ellenálláshoz a világgal szemben. Nem okoz kicsattanó jókedvet, nézve mint árad ez az univerzális jólét a televízióból, a reklámokból. Amikor minden mosópor a legjobb mosópor, az embernek elmegy a kedve a mosópor-vásárlástól. Eddig tudtam, merrefelé folytassam az életemet, innentől kezdve nem tudom. Mindenesetre megpróbálok nagy, mély figyelemmel lenni a dolgok áramlása fölött, hogy észrevegyem, amikor majd megint döntéshelyzetbe kerülök.

- Az érzelmeidre nincs kedvező hatással, hogy ott vagy, amikor fölmegy a függöny? Hogy (sokat) játszol?

- Igen is meg nem is. Ez nem csak érzelmi kérdés. Amikor a színészetet választottam, akkor úgy gondoltam, ezen keresztül a világ dolgaival fogok tudni foglalkozni.

- Most másképp gondolod?

- Igen. Ugyanakkor nagyon furcsa passzívnak lenni. Pláne ha hiszem, hogy rendelkezem olyan tartalékokkal, amelyek nincsenek mozgósítva.