Lovasterápia – egy „emberibb” gyógymód
Szervét Tibor színművész nyilatkozott a honlapunknak a lovasterápia jelentőségéről és a Nemzeti Vágta szerepéről
Nemzeti Vágta a Hősök terén, 2008.04.03.


A Nemzeti Vágta nem csak egy esemény, hanem egy olyan kezdeményezés is, amely a lovak kapcsán más témákról is szeretne párbeszédet kezdeményezni a lovasokkal, valamint a társadalom más tagjaival is, legyenek segíteni tudók vagy akár segítséget várók. Ilyen téma a már bizonyítottan hatásos lovasterápia is, éppen ezért ajánljuk az olvasók figyelmébe Szervét Tibor színművésszel készített interjúnkat.

- Mit jelent az Ön számára a lovasterápia, hol találkozott ezzel a gyógymóddal?

- Van egy tanya Cegléd mellett Csemőn, ahová elvitt a véletlen. A véletlent itt egy harminc éve látott régi barátom testesítette meg. Ott él Domina Imre, aki évek óta gyógyít sérült, illetve fogyatékkal élő gyerekeket szeretettel, hozzáértéssel, és a lovaival. Kicsit segíthettem, és nagyon megrendültem.

- A csemői helyszínen minden adott ahhoz, hogy sikeresen járuljanak hozzá az emberek gyógyulásához?

- Három tényezőn kívül – Imre szeretete, hozzáértése, és a ló - semmi sem adott. Ez ugyan nagyon sok, de minden erőkkel azon vagyunk, hogy ezek mellé a lehető legjobb infrastruktúrát próbáljuk megteremteni. Első lépésként egy fedett foglalkoztatót kell építeni. Aztán pedig, ha Imre álmait követi a valóság, létrejöhet egy komplex segítő-fejlesztő rendszer, gyógytornával, fürdővel, szakorvosi jelenléttel.

- Ön szerint a lovasok, mint közösség, mivel tudna hozzájárulni ahhoz, hogy még jobb körülmények között folytatódjon ez a tevékenység?

- Nehéz ezt felmérni. Ha lenne, vagy ha lesz ilyen, hogy „a lovasok”, akkor talán szélesebb nyilvánosságot lehet ennek és az ehhez hasonló ügyeknek teremteni, mindenki megkeresheti a maga körében azokat, akik képesek és hajlandók is ilyen ügyek mellé állni.

- Mi a véleménye Nemzeti Vágta nevű kezdeményezésről, mit nyerhet egy ilyen rendezvénnyel a hazai lovas társadalom?

- Legszebb reményeim szerint közösséget. És nem csak a lovas-, hanem az egész társadalom. Ahol sikerülhet belátni, hogy ez egy „jó lesz nekem is, neked is, meg a többieknek is” ügy. Nagyon nehéz manapság olyan eszmét, ötletet, akciót elképzelni, ami mellé odaáll az ország. Épp a minap olvastam egy lehetséges definíciót, amely szerint a nemzet egy „közös múlt alapján közös jövőt” kialakító emberi közösség. Hát kérem, ez nem kis feladat minekünk, annyiféleképpen értjük és gondoljuk a múltat, meg a jövőt is. Íme egy lehetőség, hogy ez az ország teremthet egy ekkora vállalkozást. Ezzel kedvet csinálhat magának és talán egész Európának is a részvételre, ez a nagy cél!

http://www.nemzetivagta.hu/index.php?page=news&id_news=12
http://www.erdely.ma/eletmod.php?id=34870