Csontos Tibor: A magyar Al Bundy és a filmszappan.
Rokonszenvessé kell tennie egy ügyefogyott családfőt
Reggel, 2006.10.06.

Cseppet sem snassz, hogy egy komoly színész amerikai mintára forgatott tévés komédiasorozatban vállal főszerepet – mondja Szervét Tibor színművész.

– A színészek vágyálmai közé tartozik egy ilyesfajta könnyed sorozatszerep?


– Nem mondhatnám, de meglepetés volt, hogy én kaptam Bándy Sanyi szerepét. Mindenki azt mondta, ezt nekem kell eljátszani. Volt bennem riadalom, képes leszek-e rá, hiszen ismeretlen számomra az ilyen sorozatok világa.

– Nem snassz kicsit ez a szerep egy komoly színházi szakmában dolgozó művész számára?

– Nem érzem annak, kevés szólt ellene, hogy ne vállaljam el, főként az időbeosztás, hiszen elég sokat játszom színházakban. A Radnóti Színházban megkérdeztem az igazgatómat, Bálint Andrást, mit szól hozzá, hiszen másfajta közönségreakciókat jelenthet, ha a színház egyik művésze ilyen tévés komédiasorozatban tűnik fel, sőt a színházon belüli helyzetét is átszínezheti. Azt mondta: színész vagy, ez is egy szerep, vállald el.

– Vajon a szakma is így gondolja?

– A Radnótiban egészségesen fogadták, megkérdezték, mennyi munkával jár ez, mennyit kapok érte, mikor láthatnak, és azt mondták, semmi gondjuk ezzel. Másféle vélekedéseket egyelőre nem tapasztaltam.

– Ismerte a sorozat eredeti amerikai változatát?

– Nem, sőt azután sem nagyon, hogy elkezdtem dolgozni benne. Nem szerettem volna, hogy „rám ragadjon” az eredeti Al Bundy figurája. Nem kívántam semmiben sem utánozni, mert különben nem találom meg benne a saját örömömet. Alapfeladat, hogy ezt az ügyefogyott, sokszor közönséges figurát szerethetővé tegyem.

– Bándy Sanyi valósággal ontja a poénokat. Ezeket kamerán kívül, a mindennapi életben is igyekszik elsütni?

– Hogyne! Nagyon jó szövegfordulatok vannak benne, bizonyos helyzetekben egyszer csak azt veszem észre, hogy bekéredzkedik egy-egy poén a figurából. Egyébként a színházban ugyanígy van: a szerepek szófordulatait, szövegeit egyszer csak elkezdem alkalmazni a mindennapokban is.

– Elárulná egyik kedvencét az Egy rém rendes családból?

– Ha visszalapoznám az agyamat, negyven ilyet is mondhatnék, de egyik kedvencem ez: Juci, bármennyire is utálom, ha futni látlak, mégis azt mondom: fuss!

http://reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=52544