Orosz B. Erika: Szervét Tibor a családjával ünnepel
Egy miskolci sztár karácsonya
Új Hírnök, 1993.12.25. p.40.

Úgy hiszem Miskolc színészsztárját, az elmúlt év nagy felfedezettjét nem kell az olvasóknak, s a színházkedvelő nézőknek bemutatnom. Ha csak az elmúlt évadokra gondolunk, Ő volt az, aki egy szerencsétlen „félrelépés” miatt cinkcsizmában játszotta az Othellóban Jagót. Ő volt a Stuart Máriában a gonosz és csapodár Lester gróf, a Godotra várva Vladimirja, valamint a sziporkázó Cyrano. Két emlékezetes operett szerepben is bemutatkozhatott új oldaláról, a fantasztikus drámai színész. Kitűnően szórakoztatott a Csárdáskirálynő Bóni grófjaként, és a Cirkuszhercegnő Slukk Tónijaként.
Mostani rövid beszélgetésünk azonban nem a színházról, a szerepálmokról szólt, hanem a karácsonyról.

- Hol tölti az ünnepet?


- A szenteste első felében összegyűlik a család az édesanyámnál, majd mindenki elvonul, a szűkebb családi körben is ünnepel. Mi is hazamegyünk a párommal, s kettesben töltjük az est hátralevő részét.

- Mi a jellemző Szervéték karácsonyára?

- Ragaszkodom a nagy fenyőfához, még ma is. Koromhoz képest még mindig legalább 1,70-nek kell lennie a karácsonyfának.

- Milyen ajándékok kerülnek a fa alá?

- Nem nagy ajándékok, mert azt nem tudjuk megfizetni, inkább csak jelképesek, gesztus értékűek.

- Ön mivel lepi meg a családját?

- Nem árulom el, mert akkor már nem lesz meglepetés. Én egyébként nagyon rossz ajándékozó vagyok. Bosszant az, hogy ilyenkor több millió embert kell kerülgetnem. Így aztán beleszeretek az első szembejövő ajándékba, s megveszem. Egyébként sok az ellenérzés bennem az utóbbi időben a karácsonnyal kapcsolatban.

- Merthogy?

- Például nem tudtam, hogy van bronzvasárnap. Úgy emlékszem, régen csak ezüst- és aranyvasárnap előzte meg a karácsonyt.

- Ez amolyan kereskedői fogás…


- … no persze, de ha az összes létező fémet végiggondolom, akkor lehet, hogy néhány év múlva már augusztustól készülhetünk a karácsonyra, már ami a bevásárlást illeti.

- Mi kerül az ünnepi asztalra?


- Rántott halat eszünk vacsorára. Azután a három napos ünnep valamelyikén pulykamell is kerül az asztalra, nem gesztenyével töltve, hanem csak úgy egyszerűen.

- Mit vár 1994-től?

- Ha általában kérdezi, akkor véleményem szerint sok múlik a választásokon, az új kormány programján, tőlük függ, mit várhat az ország. Ha a személyes dolgaimat kérdi, nekem minden évem, s így a következő is attól függ, hogy milyen szerződést kötök a miskolci színházzal, s milyen szerepek várnak rám.