Cserje Zsuzsa: Végzős Dr. Szervét Tibor
Pesti Műsor, 1988/6.

No, még nem a színészet doktora, de nemsokára az is lehet. Először jogi diplomát szerzett, mert az érettségi után, a színművészeti mellett a jogi karra is jelentkezett. Szülői kívánság volt ez, legyen a fiúnak valami komoly foglalkozása.
A színészi felvételi vizsgára egyébként sem ment el, mert elbátortalanodott. Így aztán – mert a jogra felvették, s ő kitartó ember – el is végezte. Csak utána indult neki annak a pályának, amely kezdettől vonzotta. S hát nem rögtön sikerült a felvételi.
Ekkor (már jogászként) volt IKV csoportvezető, ablaktisztító. Majd újbóli sikertelen felvételi után leszerződött Veszprémbe, mint gyakorlatos színész. Harmadszorra azután felvették; huszonhat évesen.


- Azt hittem, ha főiskolás leszek végre, minden megoldódik. Ám nem így volt, akkor kezdődtek számomra az igazi problémák. Olyan görcsös voltam, hogy majdnem kirúgtak. Kerényi Imre osztályfőnököm szerint „civil” voltam. Amúgy sem nézték jó szemmel az osztálytársaim,  hogy van egy diplomám, talán nagyképűnek gondoltak, pedig mindentől féltem.  Lassan

oldódtak csak a gátlásaim. Ezt a belső kudarcsorozatot csak a harmadévi vizsgám, Edward Bond Learje törte meg.

A néző mindebből csak a végeredményt látja. Azt, hogy az utolsó év színi bemutatkozásai sorra jól sikerültek. A Chorus Line (Tánckar) jellegzetes figurája csakúgy, mint Alceste megformálása Molière Mizantropjában. S legkivált Versinyin a Három nővérben, amelyet Ruszt József rendezett.

- Olyan humánus szellemmel találkoztam a próbákon, hogy úgy döntöttem, Szegedre szerződöm. Hívtak ugyan Egerbe, Miskolcra és Pécsre is. Számomra Ruszt meghatározó egyéniség, a nyáron az ő rendezésében forgatják a televízióban a Salomét, s ebben Heródest játszom. Szegeden talán a Lear király Edmundjával mutatkozhatom be.

Még nem a színészet doktora, de nemsokára az lehet. Példaképei mindenesetre azok: Peter O’Toole, Roy Scheider. Szerepálmai nincsenek. „Mondanivalókat közvetíteni - olyan színházi előadásokban részt venni, amelyek megváltoztatják a világot, az embereket” – vallja. Ismerkedni akar a kultúrával, „hiszen már az európai kultúra is olyan súllyal nehezedik rám” – mondja. Olvasni minél többet: Marquezt, Dürrenmatot, Sartre-t, Molnár Ferencet, Shakespeare-t, mindent. Verseket, regényeket, drámákat. Úgy érzi, rengeteg dolga van az embernek amíg él, s ideje nincs hozzá elég. S akkor még nem szólt arról, ami egy fiatalembernek létszükséglet: sportolni, úszni, lovagolni.

Szervét Tibor - jogi doktor és diplomás színész. Úgy tűnik, energiái végtelenek. A világot szeretné bekebelezni mindenestül. S nemcsak színészként.