Szerencseszombat - Vendég: Szervét Tibor
[Részletek]
m1 - Szerencseszombat, 2009.12.05.

"Zelinka Ildikó műsorvezető:
- Szeretettel köszöntöm a tévénézőket, meghívott öt vendégünket, valamint az évvégi lottósorsoláson - amint látható -, ma Szervét Tibor látogatott meg minket, akit a kedves nézők ismerhetnek színdarabokból, filmekből. Most új arcát mutatja nekünk, méghozzá egy jótékonysági koncert főszervezőjeként, amit a Paci Doki Alapítvány javára december 16-án rendeznek. Köszönöm, hogy elfogadta a meghívásunkat.

Szervét Tibor: - Jó estét kívánok. Igen, ez nagyon nagy dolog lesz. Nem főszervező, inkább csak egyik a sok szervező és segítő közül. Tény, ami tény, egy olyan koncertről van szó, ami egyedülállónak tűnik így a saját emlékeim szerint is, meg a résztvevők szerint is. Egyrészt a fellépők listája, és most mindjárt zavarba is jövök, mert nem fogom tudni elmondani az egészet. Bíró Eszterrel kezdődik és Zoránnal végződik, és közben Paya Bea, Presser Gábor, Horgas Eszter, Lang Györgyi... és elnézést kérek mindenkitől, akit kihagyok. A koncert a Budapesti Kongresszusi Központban lesz december 16-án. Egy olyan alapítvány javára fordítjuk a bevételt, amelyik egy barátom köré szerveződött, aki lovasterápiával foglalkozik. Beteg, mozgássárült, vagy szellemileg sérült gyerekeket gyógyít, ingyen. Mindezt teszi a saját tanyáján, a saját lovaival úgy, hogy nincs egy fedeles hely, ahova be tudna menni. Tehát kénytelen az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatva lenni. Szeretnénk neki valamit építeni, ahol tudja folytatni ezt a tevékenységet. Ezért álltak mellénk ezek a nagyszerű művészek, hogy egy ilyen koncerttel, illetve a jegyvásárlók segítségével ez lehetővé váljon.

- Innen folytatjuk majd, de most elkezdjük a sorsolásunkat. Vendégünk segítségével kisorsoljuk a joker-számokat. Tegye a kezét a gömb fölé... mehet! (...)
Bár mostanában, ahogy gondolom, a jótékonysági koncert jócskán leköti, azért foglalkozni kell a futó darabokkal is a Radnóti Színházban.


- A Radnóti Színházban is, meg abban a másik négy színházban is. Most valahogy elárasztott Fortuna a különböző színdarabokkal. A Radnóti Színházban ami új: Szálinger Balázs írt egy görög átiratot. Csodálatosan érdekes és korszerű előadás az Oidipusz gyermekei, meg az Apacsok. Ami a nagy csemege az életemben: az egyik a Spamalot a Madách Színházban, és szintén nagy csemege a Beszélő fejek második rész, amit a Thália Új Stúdióban lehet megnézni, ami három monológból álló színházi este. Van a Budapesti Kamaraszínházban az Emberbarát, ami tizenegy éve megy. Van a Libikóka a Pinceszínházban, szóval igen, van mit csinálni.

- Azért a színdarabok is kötődnek a jótékonysági koncerthez, vagy inkább azt mondanám, hogy magához az Alapítványhoz, hiszen a legelső, ha jól emlékszem 2007-ben az Anconai szerelmesek volt.

- Előbb-utóbb szembe kellett nézni azzal, hogy hiába próbálok én mindenfélét oda terelgetni az Alapítvány köré, hogy valaki majd adjon pénzt, valóságosan kell valamit csinálni. Akkor megkértem a kollégákat, akik az első szóra természetesen és magától értetődően mondtak igent, és csináltunk egy Anconai szerelmeseket, ami már a Radnótiban nagyon nagy és sikeres széria volt, és az az előadás is 2007-ben egy nagyszerű, tényleg nagyszerű este lett.

- Következzék egy rövid részlet azt Anconai szerelmesekből. (...)
Egy pillanatra meglepődött, és azt mondta, hogy most látta először ezt a darabot így.


- Igen, így ezt a felvételt... ráadásul emlékszem arra, hogy amikor ezt fölvette a televízió - viszonylag hamar a széria elég korai szakaszában -, nekem egészen váratlanul negyven fokos lázam volt, és meg is voltam rémülve, hogy mi lesz itt, énekelni kell, meg tévé... rettenetes stressz volt. Nagyon sok emlék fűz ehhez az előadáshoz. Ez volt ott a Radnótiban az első olyan nagy széria, amely kétszázat ért meg, és minden egyes este a nézőknek valami olyan szeretete övezte ezt az előadást, hogy az felejthetetlen volt. Mi voltunk az ős-Anconai, azóta az Anconai szerelmesek bejárta Magyarországot, már nincs olyan színház, ahol ne játszanák.

- Azt mondta, nagy sorozat. Most a mi nagy sorozatunk is folytatódik, folytatjuk a sorsolást. Tibor, a segítségét kérem. Az üvegkehelyben, abban a gömbben mind az öt név szerepel, tehát legyen kedves jól megkeverni, és lássuk, hogy ki lesz a szerencsés, aki tehát segít nekünk a mai lottósorsolásban. (...)
Ha már beszéltünk a Radnóti Színházról, és hogy az előző darab mekkora sikert aratott, akkor azt is el kell mondanunk, hogy hetedik alkalommal kapta meg a Közönség díjat, amelyhez itt szeretnénk gratulálni mi is.


- Köszönöm szépen. Az ember tényleg nagyon zavarban van, amikor a díj szó szóba kerül. A Közönség díj a lehető legközvetlenebb visszajelzés a nézők részéről, mert tényleg, ők bedobálnak az elhelyezett ládikába cédulákat, vagy a jegyeket, vagy amin éppen szavaznak az évad utolsó harmadában vagy negyedében. Nagyon szívmelengető, hogy a nézők azt mondják, hogy kérem szépen, maga a mi kedvenc színészünk ebben a színházban, úgyhogy gratulálunk. Tényleg nagyon jól esik.

- Gratulálunk mi is. (...) Beszéltünk a Radnóti Színházról, de a Tháliáról nem, és a Madáchról is csak éppen érintőlegesen.

- Ennek a mostani szezonnak két nagyon izgalmas pillanata volt. Az egyik egy monológ, ami egy kicsit lelkileg sérült, középkorú ember, egy tényleg nagyon különleges ember történetét meséli el. A másik pedig a Spamalot, ami egy nagy Monthy Python musical, ami a Gyalog galopp film alapján készült, és az meg aztán maga a sziporka, maga a fény és játék és tánc és ének együttese. Úgyhogy nagyon szélső értékeknek kell megfelelni a szezon során, dehát ... nem is tudom, hogy van-e nagyobb élvezet ennél.

- Ez a jelen, de menjünk egy picit a múltba, 2007. Mire emlékszik szívesen ebből az évből?

- Például 2007-ben volt az a bizonyos jótékony célú Anconai szerelmesek, ami az első lépés volt, hogy az az Alapítvány elkezdjen hasznos és működőképes lenni. Meg mire, hát... 2007-ben voltam három és fél hónapot Londonban. Elvittem a fiamat, nyelvet tanultunk, és megpróbáltunk megismerni egy másmilyen, egy tőlünk távol eső, de azért nagyon irigylésre méltó világot.

- Itt van még egy hét a munkára, arra, hogy ez a koncert tökéletesen rendeződjön. Minden készen áll már?

- Arra mindenképpen minden készen áll, hogy azt tudjuk mondani, hogy Hölgyeim és Uraim, tessenek jönni, Budapesti Kongresszusi Központ, december 16-a, este 7 óra - egy nagy zenei élmény. És egy alapítvány támogatása a cél.

- Remélem, hogy ez is sikeres lesz, mint ahogy az összes darabja a színházakban. Köszönöm szépen, hogy elfogadta a meghívásunkat."

Videó 31:40-től:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/12/06/15/Szerencseszombat_2009_december _5_.aspx
A beszélgetést a videó alapján leírta: Baráth Mari
Fotó: képkockák a videóból.