Ai - Szentgyörgyi Rita: Ihlet, inspiráció
Ötcsillagos vallomások. Sztárok közelről

Elixír Magazin, 2012.01.13. p.26-27.

„Minden alkotótevékenység kiindulópontja az ihlet vagy kevésbé emelkedett szóval élve az inspiráció. Égi adomány ez, vagy ösztönös lelki sugallat? Milyen külső és belső folyamatokból, milyen hatásokra születik meg egy mű?

"Szervét Tibor színművész:
Szentül hiszem, hogy a szerepeknek önálló létezésük van, önálló lények. Megpróbálom magam minden lehető eszközzel alkalmassá tenni arra, hogy helyet, időt és személyiséget találjanak bennem. Ez nagyrészt gondolkodás, de legalább ugyanolyan mértékben engedés kérdése.

Szerencsés esetben - ha sok munkát fektetek bele - teljesen át tudom engedni magamat a szerepnek. Szerencsétlen esetben meg - akármennyi munkát beleölhet az ember - nem ön létre semmi. Van, hogy csak át kell engednem magam a játékkedvnek.

Amikor egy nagy szereppel foglalkozom, egyszer csak minden arról szól: olvasmányélmények, filmek, zenék, arcok a buszon, minden. Próbálom a szerepre rímeltetni az élet összes pillanatát. Ezt Ruszt József annak idején gereblyézésnek hívta. El kell érni egy kiüresedett állapotot, hogy éber legyen a lélek. Vannak a napnak olyan pillanatai, amikor nem "esznek meg" a feladatok, nem foglalkozom semmivel, kissé távol kerülök mindentől.

Volt egy csodálatos élményem a Ványa bácsi negyvenkilencedik előadásán. Asztrovot játszottam. Egy pokolian rossz első felvonás után egyszer csak "megérkezett" Asztrov doktor, megkopogtatta a vállamat, megkért, hogy álljak kissé félre az útból, és elkezdett valami mást csinálni, mint korábban. Ironizált, személyes, keserű volt, és azokat a hőbörgéseket is kihagyta, amelyeket belepróbáltam a szerepbe. Hasonló élményeim voltak a IV. Henrikkel, vagy az Emberbarátban Philippel. Mostanában nagy változásokat élek át Higgins szerepében, amikor nem ragaszkodom a rögzült megoldásokhoz. Mindig van egyfajta szabadsága az adott pillanatnak, ami megfoghatatlan, megismételhetetlen.”

Szerző: Ai, az összeállítást készítette: Szentgyörgyi Rita
Fotó: Elixír Magazin