Szervét Tibor és a bor-csoki-sajt ördögi köre
TV2 - Borkultusz, 2012.06.10.

Váczi Gergő műsorvezető: - Szervét Tibor Jászai díjas színművészünk kedvence édesanyja borlevese volt. Ma már a bort leginkább csokoládéval és sajttal fogyasztja.
Szervét Tibor szívében a magyar bor áll az első, a második és a harmadik helyen is. A Jászai Mari díjas, Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett színművész már elég korán megszerette a csodálatos zamatú gyümölcsöt és az abból készült menüt. Ugyanis édesanyja az ünnepi asztalra mindig a család kedvencével kedveskedett, ez volt a híres borleves.

Szervét Tibor: - Ha borivó, igazi borkultúrában élő embernek a borleves szót mondjuk, szerintem az kifordul a megyéből. A borleves arról szól, hogy tojással, cukorral, szegfűszeggel, és lehetőleg valami elég gagyesz minőségű bort erre fölhasználva, nálunk az a karácsonyi menü.

- A Radnóti színház színművésze nagyon szereti a déli országokat, egy-egy utazás alkalmával mindig megkóstolja a hely

nevezetes borait. Sajnos legutóbb csalódottan érkezett haza Olaszországból, ugyanis az általa varázslatosnak hitt bor igazi csalódást okozott.

- A Lacrime Cristina csak azért is elvarázsolt, mert ilyen névvel, hát nem? Lacrime Cristi, Krisztus könnye, a Vezuv lejtőin terem. Na, most ehhez a csodálatos háttértörténethez egy meglehetősen gyenguszka bort sikerült vennem. De lehet, hogy ebből is vannak ötvenezer forintos Lacrime Cristik is, ővelük én nem találkoztam. Amit én ittam ebből a kis szalmafonatos boltiból, az messze alulmaradt a legendának.

- A Jászai Mari díjas színművész főiskolai éveire mosolyogva emlékszik vissza, ugyanis akkoriban nemcsak egy-egy baráti összejövetelen töltögette nagy bátran a boros poharakat, hanem a színpadon is. Ezzel egy új korszak vette kezdetét, ugyanis megszületett első színészi fogadalma.

- Fölment a függöny, és én talpig zsabóban, valami korhű-szerű jelmezben töltöttem, és emlékszem arra a borzasztó kocogásra, amit az idegesség miatt remegő kéz, és a kézben levő üvegtárgyak kiadtak. Akkor nyomban egy ilyen kis fájlban rögzítettem, hogy én ilyet soha többet. Tehát, ha darabkezdő vagyok, és ennyire agyalapi gumibugyim van az idegességtől, akkor nem, ilyet nem, nem.
Akkor kitöltve kell lenni a cuccnak!

- Szervét Tibor az ételek párosítására nem annyira figyel, viszont egyvalamire annál inkább: hogyha bort iszik, legyen a közelében egy kis csokoládé és sajt.

- Még nagyon régen rájöttem arra, hogy a csokik meg a borok jól mennek. Tulajdonképpen az a legnagyobb probléma, hogy létre tud jönni egy ilyen ördögi kör, hogy az ember egy picike csokit eszik ahhoz a picike borhoz, amihez viszont nem esne rosszul valami kis sajt. Az ördögi kör úgy folytatódik, hogy a sajt után megint jólesik egy kis leheletnyi vörösbor, amihez megint jólesik egy kis csokoládé. Amihez megint jólesik egy kis bor, és megint egy kis sajt.

- A színművészt zenés darabban láthattuk már, most viszont valami varázslatos dologra készül. Pár évvel ezelőtt, amikor Londonban járt, beleszeretett Mary Poppins történetébe. Akkor még nem is sejtette, hogy hamarosan Mr. Banks szerepét ő fogja életre kelteni.

- Úgy néztük végig - hárman néztük -, hogy gyakorlatilag a szánkat nem tudtuk becsukni a csodálkozástól, mert olyan varázslat volt az egész történet.

Nagyon korszerű, nagyon lendületes, nagyon képzelet gazdag, igazi, igazi varázslat volt.

Őszintén örülök, hogy ez lesz a Madáchban, annak még őszintébben, hogy ebben benne is vagyok.

- Művész úr, kedvenc étterme meglepetéssel készült Önnek, ugyanis szeretnék, ha a nyári borlap tételeit esetleg az Ön segítségével választanák ki. Szerintem menjünk is oda az asztalhoz, és kóstoljuk meg a borokat.

Étterem vezetője: - Reméljük, hogy egypár szóval hozzájárul a nyári borlapunk összeállításához. Megtisztelne bennünket, hogy megkóstol egy pár tételt velünk.


- Csak ez a két kategória létezik, a nagyon ízlik, meg a még jobban ízlik, és több nincs is!

Videó:   (10:18-14:50)
http://tv2.hu/borkultusz/video/borkultusz-szervet-tibor-es-a-bor-csoki-sajt-ordogi-kore
Fotó: képek a TV képkockáiról