[doboczia]: Álomkeresés
Interjú Szervét Tiborral

Publicer, 2017. május 16.


D.A.: Feltehetjük a kérdést: Mitől másabb az ember? Hogy öntudata van? Hogy feltétel nélkül tud szeretni? Szerintem a legkiemelkedőbb tulajdonsága az az, hogy tud álmodni, és az álmait meg is tudja valósítani. A következő interjúban Szervét Tibor színművész úrral fogok beszélgetni erről a mindent átölelő témáról.

- Ön a Színművészeti Főiskola elvégzése előtt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán doktorált. Miért döntött úgy, hogy mégis a színészetet választja hivatásának?


Sz.T.: - Mert megismerkedtem egy nagyon szép lánnyal, aki akkor színésznő volt.

- Mik voltak a nehézségek a színjátszásban, amikor elkezdte?

- Rengeteg nehézség volt. Gátlásos voltam és sokat izgultam, fogalmam sem volt arról, hogy mi az a színészet. Közel álltam ahhoz, hogy kirúgjanak a főiskoláról. Ez a gátlásom csillapodott részben a tanáraim hozzáállásától, részben a sok munkától.

- Van-e olyan dolog, amiben úgy érzi, hogy fejlődhetne még?

- Az egész életem, minden, az ég egy adta világon minden. Hogy konkrétan dolgokat is mondjak, ott van például az emberekhez való hozzáállásom. Sokszor vagyok türelmetlen, nem vagyok eléggé tekintettel másokra.

- Mi az a szerep, amit mindig is el szeretett volna játszani, de eddig még nem volt rá módja?

- Don Quijotét mindig is szívesen eljátszottam volna.

- Melyik volt az a darab, ami a leginkább meghatározóvá vált az Ön számára?

- Sok volt. Cyrano, a Hamlet, a Virágot Algernonnak. Ez utóbbit például én magam írtam, és nagyon hálás vagyok azért, hogy ez a munka létre jöhetett. Hatalmas élmény volt.

- Melyik szerepe volt az Ön számára a legkedvesebb?

- Ezek, amiket már említettem, és ott van még Csehov Ványa bácsi című drámájából Asztrov doktor, ott az Anconai szerelmesek, a IV. Henrik, és sok olyan, akik most nem is jutnak hirtelen eszembe.

- A szabadidejében mivel szokott foglalkozni?

- Igyekszem minél több időt a szeretteimmel tölteni, emberekkel lenni, és sportolgatni. Vagy olvasok, filmet nézek, beszélgetek.

- Végezetül még azt szeretném megkérdezni, hogy mi a legnagyobb álma, a színjátszáson kívül, amit meg szeretne valósítani?

- Most erre nem tudok igazán válaszolni. Éppen keresésben vagyok. Most vagyok abban a folyamatban, mikor megálmodom ezt az álmot. Minden érdekel, ami az emberi lélekkel foglalkozik.

http://publicer.hu/cikkek/alomkereses-interju-szervet-tiborral.html/3217
Fotó: Centrál Színház