Furcsa, de van egy hely, ahol mindenki mindenkivel kedves
Felolvasó- és improvizációs est a Bátor Táborról

hvg.hu. 2018. április 5.


A Bátor Tábor 17 éve vállalkozik arra, hogy újraindítja a gyerekkort. Most a táborozók összegezték, hogy mit kaptak ettől a kezdeményezéstől.
A Bátor Tábor szervezői azt állítják, hogy az ott töltött idő valamit megmásíthatatlanul megváltoztat a gyerekekben: újra rátalálnak a hangjukra. A súlyosan beteg gyerekeknek és a családjuknak sorsfordító élményeket nyújtó táborban a résztvevők megtanulják, hogy úrrá tudnak lenni a félelmeiken, és azzal a hittel térnek haza, hogy az életükön is. Mindez azért is fontos, mert az életüket az ismeretlen uralja: ijesztő, kiolvashatatlan gyógyszer- és betegségnevek, tiltások tömkelege és a kiszámíthatatlan jövő.
A Bátor Tábort működtető alapítványhoz rendszeresen futnak be élménybeszámolók, emlékek. Az írásokból kirajzolódik annak az útnak az íve, amelyet a táborozó családok bejárnak. A szervezők úgy gondolják, ezek az üzenetek fontosak lehetnek azoknak is, akik nem voltak még a táborban, mivel univerzálisak, mindenkinek szólnak, mindenki tanulhat belőlük elfogadást, figyelmet, pozitív gondolkozást, elengedést, hitet saját magában.

A különleges rendezvényen Básti Juli, Trokán Nóra, Szervét Tibor és Dér Zsolt olvasott fel a levelekből:

„Hogy mit kaptam a Bátor Tábortól? Esélyt. Hogy meglássam, nem vagyok egyedül. Hogy nem csak én küzdök a cukorbetegséggel, és az nem arra kötelez, hogy beteg emberként éljek. Megmutatta, hogy én is különleges vagyok, de nem a betegség miatt, hanem önmagam miatt.”

„Nekem a Bátor Tábor olyan, mintha összegyűjtenénk minden ember álmait, vágyait… Összegyúrnánk és kiraknánk, ráömlesztenénk az emberekre.”

„Nekem a Bátor Tábor az életem összes boldog pillanata egy hétbe sűrítve.”

„Nekem a Bátor Tábor egy szeretetburok, ahol vigyáznak rád, és nagyon sok dicséretet kapsz. Ahol új barátokra találsz, ahol olyan emlékeket gyűjtesz, amelyekre még 80 évesen is emlékszel.”

„Nekem a Bátor Tábor az újjászületés. Itt újra megtanulunk boldognak lenni, bátornak lenni, újra visszanyerjük az önbizalmunkat, és emlékeztetnek minket, hogy nem vagyunk kevesebbek az egészséges embereknél.”

„Nekem a Bátor Tábor olyan, mint más tábor, csak nem kell aggódni, mikor, mennyit eszem, és nem aggódom, hogy nem törődnek velem, és hogy nem állandóan a betegségen jár az eszemben, sokszor el is felejtem. Köszönöm!”

„Az a szeretet, az a törődés, amit itt kaptam, az csodálatos volt. Így kéne az egész világnak működnie.”

http://hvg.hu/elet/20180405_Furcsa_de_van_egy_hely_ahol_mindenki_mindenkivel_kedves
Fotó: Grund Színház


* * * * *


Felolvasó- és improvizációs est a Bátor Táborról
Magvető Café, 1074 Dohány u. 13.


A gyerekkor sokféleképpen indulhat újra. 70 perces felolvasó-és improvizációs estünk során megmutatjuk, hogy a Bátor Táborban újra meg lehet tanulni önfeledten nevetni, játszani. Élni. Táborozóink minden nap bizonyítják, hogy félelmeink legyőzhetők, a közösség erőt ad, mert nem a korlátaink határoznak meg minket.

Básti Juli, Trokán Nóra, Szervét Tibor és Zsolt Dér olyan levelekből olvasnak fel április 4-én, melyeket táborozóinktól, önkénteseinktől és szülőktől kaptunk:

„A Bátor Táborban azt tanultam, hogy ne féljek az árral szemben úszni, és soha ne adjam fel, mert így elérhetek a célhoz. Lehet, hogy mások a folyó mellett sétálnak, vagy esetleg átrepülnek fölötte, de ez az a hely ahol megküzdünk a célunkért, és ez az út telis-tele van élményekkel” – egy táborozónk.”

„Azt üzenem minden kedves cimborának, hogy köszönöm, hogy újra gyermek lehettem” – üzenet önkénteseinknek.”

„Mikor együtt játszottunk kint, és mikor néztük a tavat együtt, mert akkor rádőlhettem a vállára és olyan volt, mint otthon, de ilyet otthon nem engedett meg soha. Azt mondtam neki, hogy köszönöm szépen Bátyus, ez volt életem legjobb napja” – egy tesótábor beszámolója.”


A Grund Színház színészei: Arany Brigitta, Biszak Áron és Vargyas-Tóth Juliska pedig improvizációval mutatják meg, hogy a gyerekkor mindannyiunk életében bármikor újraindítható. Zenei improvizáció: Csobay Bence.
Az est rendezője a Grund Színház vezetője: Andrew Hefler

https://esemeny.altalanos.info/event.php?id=120088