Krezinger Szonja: Szervét Tibor: „Nagy fába vágtam a fejszémet”
Metropol, 2015.10.30.

Holnap mutatja be a Játékszín a Virágot Algernonnak című darabot, amelyben Szervét Tibor a főszereplőt, Charlie-t alakítja.

– Ez az első darab, amelyben a Játékszínben láthatjuk. Hogyan jött lére a kapcsolat?


Szervét Tibor: - Volt egy ötletem, a Virágot Algernonnak színpadra vitele, amely iránt Németh Kristóf és Bank Tamás, a színház vezetői érdeklődtek. Így történt.

– Miért szerette volna épp ezt a művet színpadra alkalmazni?

– Beugrott, hogy meg szeretném csinálni. Ezután újraolvastam a könyvet, és rendkívüli történetet láttam meg benne, ami a nézőket is érdekelheti.

– Miben áll ez a rendkívüliség?

Mindenki életének parabolája az az élmény, ahogyan a nem-tudásból elindul kifelé, találkozik a világgal, élményeket él át, aztán ez visszafordul. A Charlie által befutott pálya archetipikus, ősi. Ez nem egy elvonuló ember tragédiája, hanem egy folyamatosan az élet felé törekvő ember története.

– Színdarabok szövegének átdolgozásával korábban is foglalkozott már. Ezekhez képest nagy falat volt egy önálló színpadi adaptáció megírása?

Szervét Tibor: - Ekkora fába még sosem vágtam a fejszémet. Strukturális átalakítást, szövegfrissítést csináltam már korábban, de itt a történet egészét én kezeltem – természetesen ragaszkodva Daniel Keyes kötetének szellemiségéhez.

– Nem lett volna kézenfekvő, hogy rendezze is a darabot?

– Nekem ez volt a tervem, a Játékszínben viszont szívesebben láttak Charlie szerepében. Ez már ki is zárta, hogy megrendezzem, túl nagy falat lett volna. Örülök, hogy Horgas Ádámmal dolgozhattam.

– Tanult újat a szövegéből, hogy színészként lett vele dolga?

– Rengeteget. Újra kellett kezdenem az ismerkedést Charlie-val, újra meg kellett töltenem a pillanatokat.

– Milyen előadást kapnak végeredményként a nézők?

– Többnyire rövid jeleneteket egy majdnem filmszerű keretben. És remélem, hogy sodró, tempós előadást tudunk nekik mutatni.

http://www.metropol.hu/kultura/cikk/1378166
Fotó: MTI és Baráth Mari