Borbély Zsuzsa: Diákként falta a könyvet, most színpadra is vitte
NOL, 2015.10.28.


Daniel Keyes Virágot Algernonnak című művének színpadi változatát október 31-én mutatják be a Játékszínben.
Keyes saját sci-fi novellájából írta a regényt, amely hatalmas siker lett, az Egyesült Államokban máig iskolai tananyag.
Magyarul 1968-ban jelent meg. Most Szervét Tibor alkalmazta színpadra és játssza a főszerepet.- A Virágot Algernonnak generációs regény. Mikor olvasta először?

- Harmadikos gimnazistaként. Valóban mindenki imádta. Nekem számtalan regény volt akkoriban fontos. Egyes szám első személyben mondom, de mondhatom nyugodtan többes számban is. Az összes Szerb Antal-mű kötelező olvasmányunk volt a gimnáziumban, ahogy az összes Márquez és Rejtő is.

- Önnek jutott eszébe, hogy a sikerregényt színpadra alkalmazza?

- Fölvetettem egy-két helyen, és Németh Kristóf mondta azt, hogy szívesen látná.
Úgyhogy itt vagyunk most, a Játékszínben. Horgas Ádám rendezi, és a színház kérésére játszom a főszerepet.

- A regényből 1968-ban készült egy film is Charly címmel. Látta?


- Naná. Cliff Robertson Oscar-díjat is kapott érte. Persze hogy megnéztem. Sőt, később készült másik is, de nekem egyik sem tetszett. Ezért is csináltam saját feldolgozást.

- Mitől más ez az értelmezés?

- Remélem például, hogy nagyon sokat lehet rajta derülni, néhol akár nevetni is. A filmadaptációk sötét, pszichologizáló darabok voltak. Mély pszichotikus emlékek jöttek elő, amit én egy az egyben kihagytam Charlie történetéből. Bőven elég neki a jelennel megküzdeni.

- A hazai bemutatóktól is eltér?

Igazság szerint a darab itthoni színháztörténeti útjával egyáltalán nem vagyok tisztában. Azt tudom, hogy Méhes László rendezett egy előadást belőle Székesfehérváron jó húsz éve. Ez nehéz ügy. Az eredeti műben tizenkilenc férfi és tizenhét nő szerepel. Ezt a magyar színházak nem engedhetik meg maguknak. Rengeteg alakot ajánl fel a mű. Igyekeztem ezt egyszerűsíteni, hogy hatan meg tudjuk csinálni.

 - Vagyis, ha jól értem, az, hogy mindössze hat színész játszik minden szerepet jelenetenként mást alakítva, részben gazdasági döntés?

- Nem lehet egy ilyen pici színházban negyven szereplőt beleírni egy darabba. Már nagy színházban sem. Nincs is értelme. Ugyanakkor a hat színész ennyi szerepben színházilag is jókora mutatvány, egyfajta csibészség.

http://nol.hu/kultura/kotelezo-olvasmanya-volt-1571759
Fotó: Baráth Mari