Filip Gabriella: Furcsa pár, de nem lehetetlen
Színházi Esték 56., 2004/12-2005/01. p.27-29.

- A nők életében a negyvenes éveik táján lesz központi kérdés a boldogság. Bár nem elsősorban erről szól Neil Simon Furcsa pár című vígjátéka, mégis leginkább a boldogságkeresés, és persze a női lélek nehezen kifürkészhető titkai, az együttélés, az emberi játszmák furcsaságai, válaszra váró kérdései miatt örül Szervét Tibor, hogy megrendezheti Miskolcon az amerikai szerző filmen, színházban, férfi és női változatban egyaránt népszerű darabját.

- Miskolcon elsősorban színészként ismertük meg, majd közel három éve Neil Simon Mezítláb a parkban című vígjátékának rendezőjeként tért vissza egykori színházába. Közben volt ugyan a Jean Anouilh-rendezése, a Colombe a Budapesti Kamaraszínházban, de újra Neil Simon, és ismét könnyed vígjáték. Nem fél a skatulyától? Szervét Tibor a Neil Simon-rendező!

- Ez azért túlzás! Attól még, hogy háromévenként rendezek valakitől valamit, nem fenyeget a beskatulyázás veszélye. Bár nem is lenne olyan nagy sértés, ha egyszer majd azt mondanák: Neil Simon-rendező, vagy hogy az amerikai vígjátékok szakértője vagyok! Igaz, nincsenek ilyen ambícióim, de azért ne feledjük, annak ellenére, hogy nagyon jól megírt művekről van szó, egyáltalán nem könnyű őket színpadra állítani. Vigyázni kell arra, hogy minden pontosan működjön, minden poén a helyén legyen, és nagyon fontos, hogy hiteles emberi történeteket kapjon a néző, és ne holmi felszínes jópofáskodással próbáljuk meg elszórakoztatni.

- Annak idején a Mezítláb a parkban a saját választása volt. Akkor úgy fogalmazott, hogy a nagyon jól megírt amerikai vígjátékok közül kiválasztotta a picit jobbat. Ebből az is következik: mostanra a kevésbé jó maradt!

- Nem! Ez is nagyon jó vígjáték. Bár kétségtelen, sokkal jobban foglalkoztatott a Mezítláb a parkban alaptörténete, a férfi és a nő kapcsolata, a szerelem csodája, a hétköznapok próbatételei. Most az igazgató, Halasi Imre kért fel, hogy rendezzem meg a Furcsa párt és igent mondtam, mert egy olyan vígjátékról van szó, amely számomra is érdekes kérdéseket vet fel. Nem fogom most elmesélni a történetet, már csak azért sem, mert eléggé ismert…

- Nem zavarja ez az ismertség?

- Nem az érdekel, hogy ki miként rendezte már meg ezt a vígjátékot és az sem, hogy én ezekhez viszonyítva képes vagyok-e hasonló színvonalon, vagy esetleg még hatásosabban színpadra állítani. Igaz, éppen a napokban néztem meg az eredeti filmváltozatát Jack Lemmonnal és Walter Matthauval, de nem azért, hogy bármit is ugyanúgy szeretnék csinálni, vagy hogy még véletlenül se alkalmazzak már jól bevált megoldásokat. Talán hályogkovács módjára közelítek a darabhoz, de elsősorban az engem is foglalkoztató kérdések miatt szeretném megrendezni.

- Tehát miért foglalkoztatja Szervét Tibort ez a két különböző habitusú amerikai nő kényszerű együttéléséről szóló történet?

- A nők életében a negyvenes éveik tájékán lesz központi kérdés a boldogság. A férfiaknál valamivel később, az ötvenes évek elején jelentkezik ez a téma. Előtte jövünk-megyünk, tesszük a dolgunkat, sodródunk a helyzetekkel, aztán egyszer csak föltesszük magunknak a kérdést: mi hiányzik a boldogságunkhoz?! Általában akkor találjuk magunkat szembe ezzel a kérdéssel, amikor már sem erőnk, sem lehetőségünk nincs arra, hogy változtassunk az életünkön. Vagy vállaljuk a kompromisszumokat, vagy szembe kell néznünk az olykor hideg és szeles szabadság bizonytalanságaival. Ennek a vígjátéknak ugyan nem ez a legfőbb kérdése, viszont két negyvenes, rendkívül tehetséges színésznő játssza a főszerepet, akik a darab szerint nagyon különböző magatartásmintákat képviselnek. Nagyon várom már november 30-át, a próbák kezdetét. Kíváncsi vagyok, hogy Seres Ildikó, Müller Juli és persze a többi színész miként viszonyul ezekhez a szerepekhez, élethelyzetekhez.

Neil Simon végletesen ellentétes karakterekkel mutatja meg, hogy adott esetben milyen nehéz lehet az együttélés. Időnként még az is próbára teheti az embert, ha túlzott pontosságot, segítőkészséget, a látszólagos jószándékot kell elviselnünk. És hol van még mindezeken túl a szórakozottság, a rendetlenség, az udvariatlanság vagy a gonoszság?! No ezért is érdekel engem ez a történet."

http://www.miskolcinemzetiszinhaz.hu/repertoar_furcsapar4.php