Furcsa (női) pár Miskolcon
Theater Online, 2005.01.22 .

Szervét Tibor ismét Neil Simon darabot rendezett Miskolcon. Most a Furcsa pár női változatát vitte színpadra, melyet január 23-án, vasárnap este 7 órakor mutatnak be a Miskolci Kamaraszínházban.

Neil Simon, az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb vígjátékírója legnagyobb világsikerének megírta a női változatát. Ebben a verzióban is egy elromlott házasság körül forog a történet: Florence barátnőjéhez menekül, a régóta egyedül élő, elvált Olive-hoz. A két nő - Florence és Olive - a tűz és a víz. Semmiben sem egyeznek, mindenen összekapnak, mégis egymásra vannak utalva: igazi barátnők. Ahogyan Felix és Oscar, úgy Florence és Olive is megpróbál kilépni az elfuserálódott élet mindennapos szürkeségéből: a két nő a házban lakó, vacsorameghívásuknak eleget tevő, jóképű spanyol testvérpárral vigasztalódik.

A rendező így nyilatkozott a készülő előadásról:

„- A nők életében a negyvenes éveik tájékán lesz központi kérdés a boldogság. A férfiaknál valamivel később, az ötvenes elején jelentkezik ez a téma. Előtte jövünk-megyünk, tesszük a dolgunkat, sodródunk a helyzetekkel, aztán egyszer csak föltesszük magunknak a kérdést: mi hiányzik a boldogságunkhoz?! Általában akkor találjuk magunkat szembe ezzel a kérdéssel, amikor már sem erőnk, sem lehetőségünk nincs arra, hogy változtassunk az életünkön. Vagy vállaljuk a kompromisszumokat, vagy szembe kell néznünk az olykor hideg és szeles szabadság bizonytalanságaival. (...)
Neil Simon végletesen ellentétes karakterekkel mutatja meg, hogy adott esetben milyen nehéz lehet az együttélés. Időnként még az is próbára teheti az embert, ha túlzott pontosságot, segítőkészséget, a látszólagos jószándékot kell elviselnünk. És hol van még mindezeken túl a szórakozottság, a rendetlenség, az udvariatlanság vagy a gonoszság?! No ezért is érdekel engem ez a történet.”

Neil Simon gyakori vendég a miskolci színpadon: két évvel ezelőtt Szervét Tibor állította színpadra egy másik világsikerét a Mezítláb a parkban címűt. Szervét Tibor pályájának meghatározó, sikeres éveit töltötte Miskolcon. Visszahúzza a szíve és a közönség szeretete.

http://www.theater.hu/index.php?mode=hirek&sub=H&cikk_id=318