Schönleben Lőrinc: Keddtől szombatig. Pálfi Kati és Fandl Ferenc
Színházi Esték, 2002/4.

Két jó humorú ember két jó humorú embert játszik a Mezítláb a parkban című előadáson. Pálfi Kati és Fandl Ferenc valóban két jó humorú ember, Neil Simon pedig – ha valaki látta a Furcsa pár című filmet vagy darabot, amely talán a leghíresebb alkotása -, tudja: jó humorú embereket írt meg a darabjaiban.

Fandl Ferenc: Corie, a feleségem nagyon szeretetre méltó, urbánus amerikai lány. Tele van energiával, imádja az életet, imádatának legfőbb tárgya pedig – szerencsére – Paul, a férje. Talán huszonegy-két éves, alig lett tehát nagykorú, de egy csomó mindenben még nem lett az. És attól izgalmas ez az előadás, amely a darab ideje szerint keddtől szombatig tart, hogy ez lett ebből a kicsit hebrencs, felelőtlen...

Pálfi Kati: … csiribiri, ahogy Szervét Tibor mondta.

Fandl Ferenc: ... hogy tehát ebből a szeretetre méltó csiribiri lányból szeretetre méltó nő lesz.

Pálfi Kati: Paul az én első szerelmem és ebből házasság is lesz. A fiú önállóbb, egyetemet végzett, frissdiplomás ügyvéd, megfontolt jellem. És ebből alakul ki a konfliktus, mert a lány szertelenségét mindig valami logikus és racionális gondolatmentettel akarja ellensúlyozni. De Paulnak ennek ellenére sajátos, kicsit mufurc, cinikus humora van. Tulajdonképpen azért is vette el ezt a lányt, mert a lelke mélyén ő is a Corie személyiségéből áradó szabadságra vágyik. De Paul korlátok között él, komoly ügyvéd akar lenni. Mindennek ellenére azonban tele van szenvedéllyel, mert mikor dolgozik, azt is szenvedéllyel teszi és így szereti a feleségét is. Corie-nak azonban be kell látnia, hogy az élet több, mint el-felrohangálás az ötemeletes tetőtéri lakás és a város között, hogy több, mint folytonos csókolózás és szerelmeskedés a konyhaasztalon.

Fandl Ferenc: Paulnak valahogyan lazábban kellene venni sok mindent.

Pálfi Kati: Amikor összeveszünk, azt Corie nem gondolja olyan véresen komolyan, az is része a szerelmi játéknak. De Paul bekattan és a kelleténél komolyabban veszi a helyzetet, amit – mert szeretik egymást -, megoldanak. Ha jól játszunk, akkor olyan történet kerekedik ki, amiről hihető, hogy tényleg megtörténhet.

Fandl Ferenc: Általában azt gondolom, hogy az emberek azon szórakoznak a legjobban, amivel otthon is találkoznak. És ez nem csak a nagyon mai darabnak számító Mezítláb a parkbanra érvényes, hanem rengeteg más színdarabra is. S ha ez úgy van megírva, márpedig ez a darab ilyen, hogy a színészek olyan mondatokat mondanak olyan helyzetekben, amilyeneket és amelyekben a néző magára ismerhet, akkor jól szórakoznak. És mi ezt szeretnénk.