Bóta Gábor: Szellemes angol szellemek
Magyar Hírlap, 2006.05.16.

A Vidám kísértet roppant helyes darab, annak idején már a Várkonyi Zoltán-féle Művész Színházban is adták, aztán később, a hetvenes évek elején Várkonyi a Pesti Színházban is megrendezte. Többször megnéztem, pedig kis semmiség az egész. Tulajdonképpen garantáltan nem szól semmiről, csak jó színészek kihancúrozhatják magukat benne, mókázhatnak kedvükre. És hát Ruttkai Éva, Bánki Zsuzsa, Somogyvári Rudolf, Bulla Elma értette a módját, hogy elegáns könnyedséggel brillírozzon.
Azért amikor most a Vidám Színpadon Básti Juli bejön a vénkisasszonygyanús, túlbuzgó, állandóan izgatott Madame Arcati jósnő szerepében, csiricsáré öltözékkel, be nem álló szájjal és elképesztő buzgósággal, hogy szellemidézésbe fogjon, akkor fuldokolni kell a nevetéstől. Eljátszik egy olyan embert, aki a földöntúli világgal való érintkezésre tette föl az életét, és éppen a mostani szellemidézés sikerül a legjobban, ez számára a beteljesülés.
Hét éve elhalt feleséget idéznek meg, aki aztán materializálódik, és ott ragad volt férje nyakán, amit a mostani feleség eléggé zokon vesz. Ebből aztán lesz móka ironikusan csipkelődő angol humorral és a szó szoros értelmében vett szellemeskedéssel.
Manapság szinte újdonságszámba megy, hogy nem jelzésszerű a díszlet: Horesnyi Balázs tervező tényleg felépített egy angol nappalit, és Balla Ildikó sem farmerban játszatja a szereplőket.

Persze nem mindenki győz meg született angolságáról, Schlanger András például jobban mutat groteszk, elrajzoltabb figuraként, mint öltönyös, foteljébe süppedő úrként. Bede-Fazekas Anna pedig új feleségként eléggé szikár, morózus ahhoz, hogy ne rögtön a kísértet felé billenjen a mérleg nyelve. Más produkciókból az is rémlik, hogy Magyar Attilának remek a humora, ezúttal úgy dönthetett, ha nem rá osztották a ziccerszerepet, akkor fölösleges strapálnia magát. Feleségeként azonban Borbás Gabi buzgómócsingként élvezettel téblábol a kialakult zűrzavarban. Létay Dóra mutatós, erotikus, huncutul gonoszkodó kísértet. Drajkó Juli szobalányként le-föl futkos és hangoskodik.

Szervét Tibor kedves, derűs előadást rendezett, élvezi a közönség, de azért nem állítható, hogy csúcsra járatott színészeket látunk Noel Coward vígjátékában.

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=103799