Az ajándék színházjegyek ma a Vidám Színpadra szólnak
MTV1 - Napi Mozaik, 2006.06.02.

Riporter: - Van kettő darab ajándék színházjegyünk ma estére. Vidám Színpad? Tovább. Vidám Színpad ma este 7 órától?

Járókelő 1.: - Dolgozunk éppen.

Járókelő 2.: - Elmegyünk.

Riporter: - Eljöttök tényleg? Fél 7-kor a Vidám Színpadon.

Járókelő 2.: - Jó rendben.

Riporter: - Köszi, sziasztok.

Schlanger András: - Két feleséget lát, és azt hiszi, hogy megbolondult. A többiek meg azt hiszik, hogy tényleg megbolondult, mert ugye állandóan a levegőbe beszél, mert akihez ő beszél, azt nem látják. És aztán ennek a helyzetnek a különféle változatai. Érthető volt így?

Riporter: - Abszolút érthető.

Schlanger András: - Van egy angol író, akit én játszom, akinek van két házassága. Az első házassága megszűnt, mert a felesége meghalt, a második házassága az éppen tart. Egy regényt ír, amelyben szerepel egy médium. Meghívnak egy igazi médiumot, - ezt a Básti Juli játssza -, hogy levehesse róla, hogyan viselkedik egy médium. Azt hiszik, hogy ez egy csaló, de kiderül, hogy igazi médium, és egyszer csak a szeánsz közepén megjelenik az első feleség, a halott feleség és innentől kezdve két felesége van a színpadon. A halott felesége, meg az élő felesége. Avval megcsavarva vagy megtekerve, hogy a halott feleséget csak ő látja és senki más. Az egyik szép, kedves, butácska, nagy erotikus kisugárzással, a másik pedig kedves, okos, jó társ, jó barát, és mind a két házasság egyrészt jó.

Riporter: - Kire szavazunk?

Schlanger András: - Hát én azt szeretném, hogyha nem szavaznánk senkire, mert az lenne jó, ha lenne egy olyan nő, akiben mindez benne van.

Riporter: - Színész vagy, rendező is. Milyen az, amikor egy hasonszőrű színész-rendező rendez?

Schlanger András: - Azt mondhatnám, hogy ez Szervét Tibiben is felmerült. Aggódott, hogy én hogy fogom őt elfogadni, de ezt csak ilyen innen-onnan tudjuk egymásról. Aztán azt mondta Radnai Annamária: figyelj, a Schlanger is egy normális ember, aki sikeres akar lenni, és el akarja játszani. Ez nem ok.". Tehát én, amikor színész vagyok, akkor színész vagyok. Ha a rendező meg jól rendez, segítséget kapok tőle ahhoz, hogy jó legyek, vagy jó legyen az előadás, akkor maximálisan elfogadom.

Riporter: - Kikapcsolod a rendező agyadat ilyenkor?

Schlanger András: - Az átlagosnál jobban, tehát én nagyon vigyázok erre. Amúgy, ha csak simán színész vagyok, nagyon kellemetlen egy alak vagyok.

Básti Juli: - Valamire, ha esetleg nagyon vágyunk, de amikor bekövetkezik, akkor rémisztő, akkor azon a többi ember mindig szívesen nevet. Olyan, mint egy ilyen kis ír munkásmanó lényegében az én szerepem, szerintem. Nagyon akar, sok mindent elront, mégis szeretjük, és mégis megbocsátunk neki azért, hogy egy kicsit összekavarja a dolgokat. Máshogy jár az agyuk a színész-rendezőknek. Máshogy lehet velük dolgozni, mert ők tudják azt, hogy a színésznek milyen periódusai vannak. Tehát az első időszak, amikor gyötrődik még nagyon nagyon sokat a szerepével, akkor kevésbé türelmetlenek, mint a nem színész-rendezők. A nem színész-rendezők sokkal türelmetlenebbek.

Riporter: - Nem az lenne az ideális, hogyha...

Básti Juli: - Dehogy lenne! Egyáltalán nem.

Riporter: - Mivel foglalkoztok? Mit csináltok?

Néző 1.: - Én gyógypedagógus hallgató vagyok.

Néző 2.: - Én meg színházesztétikát tanulok.

Riporter: - Hol?

Néző 2.: - - Bécsben.

Riporter: - Bécsben? Fölrakjuk a boncasztalra a végén?

Néző 2.: - Mindenképpen.

Néző 1.: - Azt olvastam, hogy vígjáték két részben, és remélem, vicces lesz!

Riporter: - Érezzétek jól magatokat!

Néző 2.: - Köszönjük.

Néző 1.: - Viccesnek vicces volt, amit a komédia is ígért.

Néző 2.: - Szervét Tibort én eddig csak színészként ismertem, és most rendezőként is bizonyított. A komédia két részben az elvárásainknak eleget tett.

Néző 1.: - Abszolút szerethető volt. A színészeket szerintem mind a ketten nagyon szeretjük. Kedves történet igazából, ami fontos. Szerintem mindenki szerette, látszott a közönségen is, hogy mosolyogtak. Jó darab. Mondjuk a drámákat jobban kedvelem, tehát az a komolyabb. De ez, ez aranyos volt!

http://www.observer.hu