–pg–: Szervét Tibor miskolci visszatérései
Kulcsmagazin, 2008.07.16.

”- Szervét Tibor miskolci színészként lett Jászai-díjas, itt volt először Cyrano, itt játszhatta el Hamlet és Jago szerepét, itt mutatkozott be rendezőként. A következő színházi szezonban Szép Ernő Vőlegény című darabját állítja színpadra Miskolcon. (...)
A következő évadban a Miskolci Nemzeti Színházban is nagyszínpadon rendez. Ez azért nagy megtiszteltetés!


– Miskolcon most pedig nagyszínházi előadásra kaptam felkérést. A színpad vagy a nézőtér nagysága ugyan nem értékmérő, de azért mindannyian tudjuk, nagyobb feladat, nagyobb felelősség egy nagyszínházi előadás.

Miért éppen Szép Ernő, és miért a Vőlegény?!

– Mert ezt ajánlotta a színház.

Ilyen egyszerű lenne?! Szó nélkül igent mondott?

– Nem.

Kicsit bővebben!

– De nagyon leegyszerűsítve: ez általában úgy történik, hogy a színház vezetése elkészíti a következő évad műsortervét, eldöntik, mely szerző, mely műve szerepeljen a programban. Nyilván elgondolkodnak azon is, hogy ki rendezhetné meg azt a bizonyos darabot, és utána következik a felkérés. Nem mondtam azonnal igent, de miután én is elolvastam a szövegkönyvet, egymásra néztünk Faragó Zsuzsával, és döntöttem: ez kell nekem! Amióta ezzel foglalkozom, egyre jobban megismerem Szép Ernőt, és egyre inkább érdekelnek a Vőlegény által felvetett kérdések.

Ezek szerint ismét együtt dolgoznak Faragó Zsuzsa dramaturggal. Annak idején Miskolcon is nagyon sok közös munkájuk volt...

– Faragó Zsuzsával nem időnként, nem véletlenszerűen dolgozunk együtt, hanem folyamatos és egyre teljesebb a munkakapcsolatunk. Egyébként ő a Libikóka dramaturgja is.

A rendező pedig az a Verebes István, aki annak idején Miskolcon, majd a Vígszínházban is rendezte a Cyranót, és akivel Miskolcon a Háromlevelű lóhere című darabban játszott…

– ... melyet Szép Ernő írt, és melynek dramaturgja Faragó Zsuzsa volt.

Ezek a nagy véletlenek?

– Ezen még elgondolkodom…

Addig is: mivel telik a nyár?

– Miskolc után Kecskemétre megyünk a Libikókával. Közben folyamatosan készülök a Szép Ernő-darab rendezésére. Lassan befejezzük a Valami Amerika második részének a forgatását. Aztán még pihenni is kellene egy kicsit...”

http://www.kulcsmagazin.hu/cikk.php?id=793