Teszári Nóra: Szép Ernő: Vőlegény
Duna TV – Kikötő, 2008.12.23.

Szép Ernő Vőlegény című darabját mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház. Nyilatkozik: Szervét Tibor, rendező; Máhr Ági, Jászai-díjas színművész.
Egy világ, amelyben mindenki jobb életre, azaz több pénzre vágyik. Így aztán a szereplők minden egyes napja azzal telik, hogy egyensúlyoznak a tisztesség és a becstelenség határán. Nem, kérem nem a mai életről beszélek, hanem Szép Ernő Vőlegény című darabjáról, mely az 1910-es évek Budapestjét mutatja be. A darabot most a Miskolci Nemzeti Színház tűzte műsorára Szervét Tibor rendezésében.
Addig azonban még igen sok időnek kell eltelnie, míg a nagy hozományra vágyó vőlegény úgy akarja elvenni Kornéliát, hogy a lánynak egy fillérje sincs.

(Részlet az előadásból)

Szervét Tibor: – A darab olyan érzelmeket kér a színészektől, amiket... amiket csak a legnagyobb férfi meg női szerepek igényelnek. Tehát olyan, a lábujjuktól a hajuk tetejéig szerelmesek egymásba, és olyan nagyon-nagy fesztávon vívnak csatát egymással egymásért, amiért mindenféle érzelmi képességet latba kell vetni.

A főbb szerepekben olyan nagyszerű művészeket láthat a közönség, mint Szirtes Ádám, Kovács Patrícia, vagy a Jászai díjas Máhr Ági.

Máhr Ági: – Isteni ez a Szép Ernő világ. Mondjuk egy sort mondok, és abban négy pici mondat van, ilyen: „fejem, kezem, lábam fáj, izé, mutter”, közben baromi sokat kell rohangászni ki-be, átrendezzük a lakást. Furcsamódon nem olyan nagy szerep, de mégis nagyon nehéz szerep.

A darabot Szervét Tibor rendezte, akit elsősorban színészként ismer a miskolci közönség.

Szervét Tibor: – Mondtam az olvasópróbán, hogy körülbelül be is állhatna Szép Ernő - mint Woody Allen a valamelyik filmjének - a végére, és amikor átölelik egymást a szerelmesek, azt mondhatná bele a kamerába, hogy „tudom, tudom, de szeretem a heppiendet”. Mert az a gyönyörű ebben a színdarabban, hogy a szegény lány végül mégse a gazdag bankárt választja.

(Részlet az előadásból)

Máhr Ági: – Szereti a közönség, mert a közönség szereti a történetet. Tehát akár ha tetszik az a felfogás amiben játsszuk, vagy akár ha nem - mert nem naturalista, hanem egy kicsit szürreálisabb az egész -, de a szép szerelmes történetet, azt nagyon szereti a közönség.

A Vőlegény a pénzről és a szerelemről szól. És ez ma is éppen olyan aktuális, mint Szép Ernő korában volt.

Videó: http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv
Kép: Bócsi Krisztián