D.D.:"Már nagyon vártam a találkozást a miskolci színészekkel”
Interjú Kovács Patríciával

Royal Magazin, 2009.02.06.

"Már december közepén bemutatta a Miskolci Nemzeti Színház idei harmadik új darabját, amely nem más, mint Szép Ernő ismert színműve, a Vőlegény. A darabban főleg a színház társulatának tagjai játszanak, ám Kornél klasszikus szerepére Szervét Tibor rendező a filmekből, és az ország több színpadáról is ismert Kovács Patríciát kérte fel. Vele beszélgettünk a december 19-ei premier másnapján az életpályájáról, jelenlegi szerepéről, és természetesen Miskolcról.
–Hogy kerültél képbe, mint a miskolci Kornél?

– Őszintén szólva nem tudom, hiszen bár jól ismerjük egymást, korábban nem dolgoztam soha együtt Szervét Tibor rendezővel. Tavaly tavasszal váratlanul kaptam egy telefont, hogy nincs-e kedvem Miskolcon eljátszani a Vőlegény Kornélját. Természetesen volt.

– Idekerültél egy számodra új közegbe. Ismertél korábban valakit a Vőlegény többi szereplője közül?


– Igen, a darabbeli húgomat alakító Sípos Verát. A többieket pedig szerettem volna megismerni, hiszen rengeteg jót hallottam róluk, különösen Máhr Ágiról Fandl Ferencről, és Szirtes Gáborról, úgyhogy nagyon vártam, hogy elkezdődjön a próbafolyamat.

– Mennyire találtad nehéznek?

– Sejtettem, hogy nem lesz egyszerű, de azt nem gondoltam volna, hogy annyira kemény lesz, mint amilyen végül lett. A másfél hónapból csak az utolsó két hetet tudtam egyéb elfoglaltságaim miatt itt tölteni, így azelőtt naponta jártam oda-vissza Budapest és Miskolc között, ami – amellett, hogy rengeteg kilométer került a kocsimba – rendkívül megterhelő.

– Mennyi idő, előadás szükséges számodra egy-egy szerep teljes elsajátításához?

– Nehéz kérdés, mivel vidéken a darabok általában egy évad alatt ki is futnak. Budapesten azonban van olyan, amelyet már két éve játszunk, havi átlag négy előadással, és ott érdekes megfigyelni azokat a változásokat, amelyek a kezdetek óta történtek.

– Mit gondolsz Kornélról? Hogy jellemeznéd őt?

– Igazából nem szeretek ilyenről beszélni, hiszen ezt egy néző sokkal jobban látja szerintem, mint én belülről. Én borzasztóan szeretem ezt a lányt, tisztelem a humorát, stílusát, és kitartását, és megértem őt, ám nem gondolom, hogy hasonlítanánk egymáshoz.

– Jutott valamennyi időd közben városnézésre?

– Városnézésre sajnos – a színház környékén kívül – nem nagyon, ám mivel a kutyám, Károly is itt töltötte velem ezt a két hetet, így őt mindenképpen sétáltatni kellett, úgyhogy mostanra már elég jól ismerem a Népkertet, és Miskolctapolcát is.
* * * * *
Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze:
- Ilyen helyzetben, mikor véleményt kérnek valakiről, mindenki pozitív dolgokat mond, ez most sincsen másként, hiszen ez az igazság. Jó volt vele végigcsinálni a Vőlegény próbafolyamatát, és remek vele együttjátszani, hiszen a színpadon mer szabad lenni, ami különlegessé tesz minden előadást. Amikor a próbák, és a premier után hazament, úgy éreztem magam, mint a gyerek, akinek elvették a kedvenc játékát, és azóta csak néha adják vissza egy-egy estére."

http://royalmagazin.hu/kultura/sztarportre/181-mar-nagyon-vartam-a-talalkozast -a-miskolci-szineszekkel-
Fotó: MTI