Kritikák - vélemények
  Proics Lilla: Napfény a jégen - Revizor,2012.11.11.
  Kokovai Péter: Vidéken elsőként Vásárhelyen ... - Promenad.hu,2012.11.18.
   
   
Pierre Sauvil
NAPFÉNY KETTŐNKNEK
(Soleil pour deux)
Fordította: Nemlaha György
vígjáték

Bemutató: 2012. november 6.
Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

 
Dr. Vincent Bertholin  : 

SZERVÉT TIBOR

Myrtill - Isabelle Desrumaux  : 

SIPOS VERA

 

 

Rendező  : 

RÉTHLY ATTILA

***
Pierre Sauvil és Nemlaha György engedélyével az SACD és a Hofra Kft. közvetítésével.
***
Nemlaha György szinopszisa:
Kétszemélyes romantikus vígjáték –öt képben, egy díszletben.
A Férfi jól kereső orvos, megrögzött agglegény, aki boldogan él, anélkül, hogy gondja lenne a holnapokkal, biztos benne, hogy az életben mindig, minden elrendeződik- ráadásul, ahogy ő szeretné. .
A Lány, elkeseredett, sok megpróbáltatáson átesett fiatal munkanélküli, se családja, se lakása. Utálja a zenét, a filmet, az evést, az ivást, és meggyőződése, hogy az életben soha, de soha nincs oka a nevetésre.
Kettejük váratlan – vagy nem is olyan váratlan? – találkozása robbanáshoz vezethet…
Hogyan lehet elviselni valakit, akivel muszáj együtt élni, akivel semmiben nem lehet egyetérteni, mert mindenben épp ellenkező véleményen van, és semmi sem érdekli, ami a másik számára fontos? Persze kéznél a magyarázat: a férfi gazdag, a lány szegény. Semmi sem köti őket össze, sem a koruk, sem az ízlésük, ám, - ahogy az ilyenkor lenni szokott, - mire a darab véget ér – biztosan szeretni fogják egymást. De ezúttal szó sincs szerelemről…
Váratlan meglepetésekkel, fordulatokkal teli, keserédes, furcsa vígjáték, melyben a szerző jól egyensúlyozik az érzelmesség és a cinizmus között. Pontosan az a fajta komédia, amelyikről egykor Georges Feydeau azt állította: hogy valójában „kifordított tragédia”.
Pierre Sauvil – akinek Add kölcsön a feleséged című, Eric Assous-val közösen írt komédiáját, már játsszák magyarul is, - ezt a darabját 1998-ban írta, és a párizsi Théatre Montparnasse tűzte műsorára még ugyanabban az évben. Azóta is műsoron van, több francia színházban, de játsszák Kanadában, Romániában is.

http://www.hofra.hu/szerzodesek/szinpadi_eloadasok/napfeny_kettonknek


Darabtörténet:
Bertholin doktor, egy jó hírű klinika tulajdonosának nyugalmas és boldog agglegény életét váratlan látogató zavarja meg. Myrtill Desrumaux, a végletekig elkeseredett fiatal nő, aki elhatározza, hogy egy tévesen súlyos diagnózis miatt megzsarolja a gazdag és jómódú férfit. A mindenre elszánt lány az ablakon át mászik be Bertholin doktor rezidenciájára, bízva abban, hogy elégtételt vehet és örökre megváltoztathatja a férfi életét. Bertholin doktort feldúlja a lány követelése, miszerint addig az orvos házában kíván lakni, míg nem talál munkát és talpra nem áll anyagilag. Első indulatát legyőzve az orvos nem hajítja ki a szemtelen nőt a lakásából. Hosszú és életre szóló kapcsolatuk így kezdődik, de ezúttal szó sincs szerelemről.
Réthly rendezésében a Rózsavölgyi Szalon estéről-estére a főszereplő, Szervét Tibor hatalmas lakásává változik, a színészek pedig bejátszanak minden zegzugot, kacagtató pillanatok sokaságát nyújtva, de ettől még kedvenc italát közönségünk nyugodtan és békésen fogyaszthatja el az előadás alatt.

http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/hirek/2-uncategorised/262-napfeny-bemutato.html


Szervét Tibor:
"Nagyszerű kis tanulságok vannak ebben a színdarabban. Ilyen például, hogy mire az ember igazából elfogad egy helyzetet, az a helyzet többnyire már nincs is ott. Van a mi történetünkben egy-egy ilyen fordulat, és ezeket nagyon szeretem. Hogy mennyire észnél kell lenni ahhoz, hogy valójában megéljük azt, ami történik. Hogy azt éljük meg.
Kétszereplősben játszani egészen más élmény. Nagyon közeli, nagyon egymásra utalt. És ha jól sikerül, akkor ez csudálatosan örömteli és fontos lesz. Mint például most, Sípos Verával ez ilyen lett."

http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/hirek/2-uncategorised/262-napfeny-bemutato.html


Sipos Vera:
"Számomra ez az egész alkotómunka egy nagy rácsodálkozás volt. Izgalmas munka. Tiborral eddig még nem dolgoztunk együtt. Kevés az olyan színész, aki a próbák során emberileg is kinyílik. Így viszont sokkal kevésbé van "munka szaga" a játéknak. Számomra azzal jó dolgozni, akivel emberileg is jó az együttlét. Azzal, akivel a konfliktusok is szinte evidensnek tűnnek, amikor nem kell feltétlenül egyetérteni ahhoz, hogy az összhang meglegyen."

http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/hirek/2-uncategorised/262-napfeny-bemutato.html


Képgyűjtemények:

Rózsavölgyi Szalon, Éder Vera fotói, 2012.11.04.:
http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/programok/szinhaz/166- pierre-sauvil-napfeny-kettonknek-bemutato.html#gal%C3%A9ria

A honlap színlap-oldalán Baráth Mari fotói, 2012.11.04.

Videók:

Rózsavölgyi Szalon, 2012.11.17.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ITBZu34AjkM